ANALIZĂ | Racheta balistică intercontinentală Sarmat, noua JUCĂRIE NUCLEARĂ a lui Putin. Va înlocui Satan, dar testele s-au făcut ”pe repede înainte”

ANALIZĂ | Racheta balistică intercontinentală Sarmat, noua JUCĂRIE NUCLEARĂ a lui Putin. Va înlocui Satan, dar testele s-au făcut ”pe repede înainte”
Publicat: 19/10/2023, 09:14
Actualizat: 19/10/2023, 09:20

Maxim Starchak – expert rus în arme nucleare și membru al Centrului pentru Politică Internațională și de Apărare al Universității Queen din Canada – trage un serios semnal de alarmă în legătură cu noua ”jucărie” a lui Vladimir Putin, racheta intercontionentală Sarmat. ”Țarul” s-a declarat încântat de această realizare a industriei ruse, cerând ca Sarmat să fie produsă în masă, dar expertul rus consideră că totul s-a desfășurat ”pe repede înainte”, ceea ce arată criza profundă prin care trece Rusia.

Maxim Starchak precizează că analiștii pro-Kremlin se grăbesc cu laudele și anticipează că racheta balistică intercontinentală Sarmat – capabilă să transporte peste zece focoase nucleare – va schimba peisajul de descurajare strategică globală.

Dar, punctează expertul rus, ceea ce este considerat un triumf al sectorului de apărare intern este, de fapt, încă o dovadă a unei crize care a cuprins agenția spațială de stat Roscosmos și, în general, sectorul de producție de rachete al Rusiei.

Rusia are nevoie de mult de un nou ICBM. ICBM Voevoda (nume de raportare NATO: Satan), pe care Sarmat urmează să-l înlocuiască, a fost introdus pentru prima dată în exploatare în anii 1970 și a fost ulterior folosit atât de armata sovietică, cât și de Forțele de rachete strategice ale Rusiei. Voevoda a fost o realizare semnificativă pentru Uniunea Sovietică la acea vreme, doborând toate recordurile existente pentru mărime și putere. Singura problemă a fost că racheta a fost fabricată în Ucraina.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, la Moscova au existat discuții despre înlocuirea Voevodei pentru a nu fi dependent de relațiile politice imprevizibile cu Kievul. Fiecare rachetă avea o durată de valabilitate garantată de cincisprezece ani, ceea ce înseamnă că stocul sovietic ar fi trebuit oricum scos din funcțiune până în 2007. O altă opțiune, totuși, era prelungirea duratei lor de valabilitate și, în 2008, Moscova a semnat un acord cu Kievul. pentru a face exact asta. Lucrarea urma să fie realizată de Biroul de proiectare de stat Yuzhnoye din Ucraina.

Rusia și-a lansat ultimul Voevoda în 2013, confirmând că ar putea fi folosite încă cinci sau șase ani. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi alţi generali au spus în mod repetat că Voevoda va fi retras complet din serviciu în 2022”, notează Maxim Starchak.

”Prăbușirea legăturilor dintre Kiev și Moscova în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia și sprijinul pentru rebelii din estul Ucrainei, a accelerat acest proces. Toată cooperarea cu contractorii ucraineni a încetat, iar responsabilitatea pentru întreținerea Voevoda a trecut la Biroul de proiectare a rachetelor Makeyev din Rusia. Dar aceasta a fost o soluție temporară. Lansările au încetat, rachetele și focoasele fiind pur și simplu supuse verificărilor anuale”

Maxim Starchak

”Presiunea politică pentru ca Sarmat să intre în serviciu s-a intensificat dramatic”

În analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace, expertul rus apreciază că racheta balistică intercontinentală Sarmat trebuia să rezolve, în sfârșit, această problemă. Lucrările la Sarmat au început în anul 2013 (tot de către Makeyev Rocket Design Bureau).

Luna trecută, șeful Roscosmos – Iuri Borisov – a anunțat că Sarmat este deja în funcțiune.

Dar, pe 5 octombrie, Putin a spus că, în timp ce racheta a trecut toate verificările relevante, mai multe proceduri administrative au rămas de finalizat înainte de a putea fi pusă în producție în masă și predată armatei. Putin a promis că acest lucru se va face în viitorul apropiat.

Dezvoltarea Sarmat a fost afectată de întârzieri repetate. Testele inițiale ar fi trebuit să aibă loc în 2015, dar s-au desfășurat abia în 2017. Racheta trebuia să intre în funcțiune în 2018 , dar și acel termen a fost amânat în mod repetat. Presiunea politică pentru ca Sarmat să intre în serviciu s-a intensificat dramatic în 2021, dar asta nu a ajutat prea mult la accelerarea procesului.

Rusia a planificat inițial trei lansări de testare Sarmat în 2021, dar acel plan a fost modificat până la una — și apoi amânat până în 2022. Lansările de test au avut loc în cele din urmă în aprilie 2022.  În februarie 2023 a existat oaltă lansare de test Sarmat, încheiată cu un eșec.

Rusia pare să fi pus în funcțiune o rachetă fără a-i cunoaște capacitățile complete”, avertizează expertul Maxim Starchak.

”Când aceeași metodologie este aplicată lansărilor de rachete, imaginea pare departe de a fi roz pentru Rusia”

Roscosmos în sine are nevoie disperată de bani, mai spune expertul rus. În consecință, a făcut concedieri, a fost forțată să caute noi piețe în țările în curs de dezvoltare – cum ar fi Algeria și Egiptul – și, pentru prima dată în istorie, a emis obligațiuni tranzacționate public.

Planifică să strângă 10 miliarde de ruble (102,7 milioane de dolari) în 2023 și până la 50 de miliarde de ruble pe parcursul întregului program, mai menționează acesta.

O modalitate des folosită de a măsura succesul națiunilor în spațiu este prin numărarea numărului de obiecte pe care le trimit pe orbită. În ultimii opt ani, Rusia a efectuat între cincisprezece și douăzeci și șase de lansări în fiecare an: cu mult în urmă atât față de Statele Unite, cât și față de China.

Când aceeași metodologie este aplicată lansărilor de rachete, imaginea pare departe de a fi roz pentru Rusia. Numărul de lansări la sol de ICBM-uri a scăzut de la șase la zece în 2013-2017 la între două și cinci în 2018-2022.

În aceste vremuri disperate, se pare că Kremlinul a decis să acorde prioritate descurajării nucleare față de necesitatea de a stabili capabilitățile exacte în zbor ale rachetei balistice intercontinentale Sarmat”, încheie Maxim Starchak.

Sursa foto – Profimedia Images


Citește și:

Israelul, în fața unei duble PROVOCĂRI: ”Hamas și Hezbollah își coordonează îndeaproape următorii pași, pregătiri pentru un război major”

EXCLUSIV | Sângerosul criminal Passaris face papuci în penitenciar! Motivul pentru care i-a fost respinsă ultima cerere de eliberare condiționată

Trei avocați ai lui Alexei Navalnîi, ARESTAȚI preventiv: ”Trebuie să rămână fără protecție, fără legătură cu lumea exterioară”

EXCLUSIV | Suspiciuni de licitație ”simulată” la Romtehnica. Pentru cine trag obuzierele autopropulsate de 155 mm?

Premierul israelian Benjamin Netanyahu: ”Îi vom găsi pe aceşti criminali blestemaţi, îi vom şterge de pe faţa pământului”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×